Zpráva z mapování gastronomického kulturního dědictví Brna
Slow Food-CE je projekt mezinárodní spolupráce, jehož cílem je zlepšit kapacitu místních veřejnoprávních a soukromých subjektů chránit a oceňovat místní gastronomické kulturní dědictví jako součást vize, jež integruje ekonomickou, environmentální a sociální udržitelnost. Záměrem projektu je vytvořit přenositelný model, který může poskytnout tradičním potravinám jejich skutečnou hodnotu díky informacím o jejich pěstiteli nebo chovateli, odrůdě rostlin, plemenu zvířat, tradičních technikách zpracování, folkloru a kulturní krajině.
Každý z partnerů projektu se prostřednictvím výzkumu snažil identifikovat a zdokumentovat gastronomické kulturní dědictví svého města a regionu. Specifickým cílem průzkumu bylo zmapovat historický vývoj a současnost místního potravinového systému od výroby až po spotřebu a jemu odpovídající ekonomické a společenské prostředí.
Mapování proběhlo prostřednictvím rekonstrukce historického, kulturního, sociálního a ekonomického kontextu s využitím bibliografických, archivních, fotografických, audiovizuálních a ikonografických zdrojů a informací dostupných v knihovnách, archivech, na univerzitách, ve studijních centrech, uměleckých galeriích apod.
Zpráva
