Komu tím prospějete?
Restaurace není stroj na peníze. Měla by být místem, kde se platí férová cena za opravdovou kvalitu a poctivou práci rukama. Za přidanou hodnotu, kterou běžný host nevnímá, stejně jako si nespočítá náklady na mzdy a každodenní provoz. Víte, co kupujete a koho tím podporujete?
Když se otevřela Eska, začali si lidé pomalu zvykat na vyšší ceny „obyčejných“ surovin, jako je zelenina nebo chleba. Od té doby se leccos změnilo a řada hostů začala chápat, že existují podniky, kde jde o víc než zaplnění žaludku.
„To, že k mrkvi připíšeme ,bio‘, nic nezmění. Je potřeba o tom mluvit a ukázat lidem přidanou hodnotu naší práce a surovin. Není to vidět na první pohled, ale pochopitelně se to promítá v cenách. Neustále hledáme produkty od spolehlivých výrobců a farmářů, komunikujeme s nimi a známe jejich přístup a způsob práce,“ říká executive chef Esky Martin Štangl.
Největší přidanou hodnotou jídla je kvalita. Za tou se skrývá spousta důležitých součástí komplexní filosofie – lokálnost, sezonnost, čerstvost a taky dřina, ruční výroba, péče o suroviny a znalosti dodavatelů i kuchařů. Spousta farmářů dělá svoji práci poctivě a srdcem, ale často nemůžou konkurovat technologiím ani směšně nízkým cenám nadnárodních společností a dovozu. Čeští zemědělci jsou nucení předpěstovávat zeleninu a ovoce a prodlužovat sezonu, aby je z trhu nevytlačila úroda ze Španělska, Itálie nebo třeba Mexika.
Celý článek si můžete dočíst na https://www.jidloaradost.ambi.cz/clanky/komu-tim-prospejete/
Zdroj a foto: Jídlo a radost
