Dilema všežravce – co si dát dnes k večeři
V současné době, kdy jsou Američané zmítáni jedním dietním výstřelkem za druhým, trpí tím, co lze popsat jako národní porucha příjmu potravy. Dáme si dnes večer něco z fast foodu, nebo něco bio? Nebo snad něco, co jsme si sami vypěstovali a uvařili? Otázka, co si máme dát k večeři, lidstvo trápí od té doby, co jsme objevili oheň. Ale, jak Michael Pollan v této revoluční knize vysvětluje, to, jakou zvolíme odpověď, může na začátku jedenadvacátého století určit, zda jako druh lidstvo přežije, nebo ne. Kniha přináší mnohá překvapující zjištění a zásadně mění způsob, jakým Američané nahlížejí na politiku, rizika a potěšení z jídla.
Dilema, co si dát k večeři, když jste inteligentní bytost s chutí k jídlu, vede Pollana k fascinujícímu průzkumu nesčetných cest, jimiž jídlo cestuje z polí až k našemu jídelnímu stolu. Autor identifikuje tři: jedna je kontrolovaná zemědělským průmyslem; druhá je pastorální bio průmysl, který vyrostl jako alternativa k průmyslovému; a nakonec je to velmi krátký potravní řetězec, který Pollan nazývá „neo-paleolitický“, ve kterém strávník sám přebírá roli současného lovce-sběrače.
Pollan vysvětluje, jak systém ekologických, biologických a kulturních faktorů určuje, co a jak jíme. Jeho vyprávění nabízí nepřeberné množství fascinujících informací o fungování (nejen amerického) zemědělství, politiky, přírodního světa a lidské touhy.
Kdokoli, kdo se jen trošku zajímá o to, co si dnes a denně dává na talíř, by si měl tuto knihu přečíst. Já sám jsem ji četl před řadou let v originále, a nyní znovu ve skvělém překladu Jitky Fialové. Knihu vřele doporučuji.
Knihu vydalo nakladatelství Argo/Dokořán a koupit si ji můžete například zde.
