Gastronomický průvodce Krakovem a jeho okolím
Krakov je vyhlášené kulinářské město, kde si návštěvníci mohou v příjemné atmosféře pochutnat na typických místních pokrmech a kvalitních pochoutkách z okolního regionu. Město již léta propaguje kvalitní gastronomii a díky tomuto úsilí Evropská gastronomická akademie udělila Krakovu titul Evropské hlavní město gastronomické kultury 2019.
Tlukoucím srdcem krakovské gastronomie je Targ Pietruszkowy (což znamená „Petrželkový trh“), zemědělský trh, který patří do sítě Slow Food Earth markets. Trh nabízí širokou škálu místních specialit, při procházení stánků se pravděpodobně setkáte a ochutnáte některé z následujících produktů: Pierogi, Oscypek, Żętyca, Bundz, Bryndza, Kiełbasa Piaszczańska, Razowiec lipnicki, Miód spadziowy, Krakow celtuce.
Gastronomický cestovní průvodce je vydán v polsko-anglické verzi a návštěvníkům regionu představuje tipy na gastronomické podniky v Krakově a okolí, ve kterých návštěvníky čeká skvělý kulínářský zážitek.
Gastronomické průvodce byl vytvořen v rámci mezinárodního projektu „SLOW FOOD – CE: kultura, dědictví životní prostředí a jídlo". Spolu s průvodcem po jižní Moravě byly vytvořeny také průvodci po gastronomickém dědictví regionů měst Dubrovník, Kecskemet, Krakov a Benátky. Průvodci jsou napsány v anglickém jazyce a v jazyce každého regionu a jsou k dispozici zdarma ke stažení zde.
Projekt EU “SLOW FOOD – CE: kultura, dědictví životní prostředí a jídlo” je financován z programu EU Interreg Central Europe, který podporuje spolupráci mezi regiony střední Evropy, a trvá po 3 roky – od 1. června 2017 do 31. května 2020. Smylsem projektu je zahrnout veřejné a soukromé aktéry v pěti městech střední Evropy (Benátky, Dubrovník, Brno, Krakov a Kecskemét), tak aby byla vytvořena a sdílená společná metodologie pro identifikaci zdrojů nehmotného kulturního dědictví souvisejícího s jídlem a návrh modelu, který by byl schopen chránit a zvyšovat tradiční potraviny a jejich produkci.
