11 trendů v gastronomii na rok 2020
Budeme jíst a vařit hyperlokálně, pít kombuchu a naturální vína, dbát na kvalitu masa a dívat se pod ruce šéfkuchařům, kteří v otevřené kuchyni fermentují, udí a jednoduše servírují pokrmy z těch nejlepších regionálních produktů. Co všechno bude v letošním roce hýbat gastronomií?
„Proč pořád mluvíme o food trendech? Stravovací návyky se proměňují od počátku lidstva, ale nikdy nebyly tak razantní a radikální. Ještě nikdy jsme nemohli o tom, co jíme, rozhodovat tak svobodně jako dnes,“ tvrdí Hanni Rützler, expertka na výživu a trendy v oblasti stravování, která každý rok prorokuje budoucnost jídla ve sborníku Food Report.
Trendy podle Hanni vycházejí z globálních megatrendů. Ty se nedají předpovědět, působí v nejrůznějších oblastech života a mění svět okolo nás – pomalu a dlouhodobě. Mezi megatrendy, které mají vliv na gastronomii, potravinářský průmysl a trh, patří například urbanizace, digitalizace, individualizace, neoekologie, zájem o zdravý životní styl, globalizace, hnutí za změnu pracovních podmínek New Work a rovnost pohlaví.
Z velkých témat se rodí menší změny, které se i letos projeví nejen v restauracích, ale i v našem každodenním životě. Očekává se například tzv. snackification, tendence nedělit den na tři hlavní jídla, ale dopřávat si různé (zdravé i nezdravé) svačiny a chodit na snídani třeba ve čtyři odpoledne. Řešit se bude i propojení umění, designu a jídla, které vede k inovaci, dostupnost kvalitních potravin a jejich pěstování ve městech, jídlo jako most mezi kulturami, udržitelná strava, která nezatěžuje klima, a konec doby plastové jako jedna z velkých výzev na různých úrovních gastronomie.
Ze všech vln, které k nám v roce 2020 dorazí, jsme zaostřili na ty, co podle nás nejvíc obrousí hrany světové i české gastro scény.
