Dilema všežravce – co si dát dnes k večeři

14. 05. 2018

V současné době, kdy jsou Američané zmítáni jedním dietním výstřelkem za druhým, trpí tím, co lze popsat jako národní porucha příjmu potravy. Dáme si dnes večer něco z fast foodu, nebo něco bio? Nebo snad něco, co jsme si sami vypěstovali a uvařili? Otázka, co si máme dát k večeři, lidstvo trápí od té doby, co jsme objevili oheň. Ale, jak Michael Pollan v této revoluční knize vysvětluje, to, jakou zvolíme odpověď, může na začátku jedenadvacátého století určit, zda jako druh lidstvo přežije, nebo ne. Kniha přináší mnohá překvapující zjištění a zásadně mění způsob, jakým Američané nahlížejí na politiku, rizika a potěšení z jídla.

Dilema, co si dát k večeři, když jste inteligentní bytost s chutí k jídlu, vede Pollana k fascinujícímu průzkumu nesčetných cest, jimiž jídlo cestuje z polí až k našemu jídelnímu stolu. Autor identifikuje tři: jedna je kontrolovaná zemědělským průmyslem; druhá je pastorální bio průmysl, který vyrostl jako alternativa k průmyslovému; a nakonec je to velmi krátký potravní řetězec, který Pollan nazývá „neo-paleolitický“, ve kterém strávník sám přebírá roli současného lovce-sběrače.

Pollan vysvětluje, jak systém ekologických, biologických a kulturních faktorů určuje, co a jak jíme. Jeho vyprávění nabízí nepřeberné množství fascinujících informací o fungování (nejen amerického) zemědělství, politiky, přírodního světa a lidské touhy.

Kdokoli, kdo se jen trošku zajímá o to, co si dnes a denně dává na talíř, by si měl tuto knihu přečíst. Já sám jsem ji četl před řadou let v originále, a nyní znovu ve skvělém překladu Jitky Fialové. Knihu vřele doporučuji.

Knihu vydalo nakladatelství Argo/Dokořán a koupit si ji můžete například zde

TV
Dilema všežravce – co si dát dnes k večeři

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací