Aktivity projektu Slow Food-CE v pěti středoevropských městech jsou v plném běhu

24. 05. 2018

Tři města uspořádala své první školení, aby poskytla technický rámec a metodické pokyny pro mapování místního gastronomického dědictví. Školení byla příležitostí představit nástroje projektu zaměřené na identifikaci a posílení místních produktů a také na nabídku obsahu a praktických pokynů různým skupinám uživatelů (institucím, podnikatelům, profesním sdružením, občanským organizacím apod.) pro průzkum gastronomického kulturního dědictví.

28. března se Tržnici Brno setkali zástupci města Brna, krajské správy, gastronomických a zemědělských škol a obchodníků s vínem a potravinami, aby diskutovali o možnostech spolupráce při mapování a rozvoji gastronomického dědictví Brno a jižní Moravy. Setkání umožnilo účastníkům podělit se o své znalosti o místním gastronomickém dědictví a diskutovat o způsobech, jak jej integrovat do udržitelného rozvoje města.

Dne 28. dubna proběhlo na kecskemétském trhu (která letos oslaví 650. výročí svého založení) setkání místní pracovní skupiny města Kecskemét. Byly představeny zdravé produkty, které pěstují a vyrábí místní zemědělci. Místní partneři byli nadšením z možností projektu a zdůraznili důležitost spolupráce a vzájemné pomoci při zachování a předávání tradicí a gastronomického dědictví Kecskemétu a jeho okolí budoucím generacím.

4. května se také v Benátkách konalo školení místní pracovní skupiny. Akce se zúčastnilo 15 strategických aktérů benátského území (zástupci sdružení, producentů, zemědělců, restauratérů, vědeckých odborníků a vlastníků turistických ubytovacích zařízení), kteří se shodli na důležitosti podpořit dialog mezi účastníky a vytvořit synergie pro budoucnost: účastníci zahájili diskusi o podrobném návrhu pilotních aktivit projektu, jež vytvoří nové turistické cesty pro znovuobjevování a podporu gastronomického dědictví ostrova Sant'Erasmo a Pellestrina.

Během prvních místních školení byly představeny a s účastníky sdíleny cíle mapování, které zdokumentují místní gastronomické produkty, jež je třeba znovu objevit, ocenit a chránit. První fáze mapování, včetně sekundárního sběru informací a identifikace „strážců“ gastronomických kulturních zdrojů, může nyní začít.

TV
Aktivity projektu Slow Food-CE v pěti středoevropských městech jsou v plném běhu

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací