Proč jídlo z blízka? 

Jak vnímáme jídlo

Jídlo je nezbytné pro naše přežití. Je také součástí naší kulturní identity, odráží, kým jsme. Způsob, kterým produkujeme, nakupujeme, připravujeme a konzumujeme jídlo ukazuje, jak si vážíme sami sebe, svého zdraví, krajiny, ve které žijeme a také lidí a zvířat, které nám jídlo zprostředkovávají.  Je tedy potřeba, abychom dokázali rozeznat a porozumět tomu, co je dobré jídlo.

Které jídlo je dobré?

Dobré jídlo musí především dobře chutnat. Často jídlo chutná lépe, pokud je připraveno ze zrovna dozrávajících plodů, takže sezónnost je důležitým kritériem dobrého jídla. Čím kratší vzdálenost muselo jídlo cestovat, tím je čerstvější, jídlo z blízka je tedy také důležitý aspekt pro zachování čerstvosti. Dobré jídlo je tedy šetrně připravené z čerstvých, kvalitních a sezónních surovin, vyprodukovaných udržitelně hospodařícími zemědělci či řemeslnými výrobci v našem regionu.

V jídle je obsaženo mnoho kulturní moudrosti a dědictví. A právě proto jsme vždy v historii věděli, jak se máme správně stravovat. Neexistoval „potravinářský průmysl“, vnucující nám své výtvory. Měli jsme kulturu jídla. Ať už je to středoevropská, francouzská či indická kuchyně – existují stovky tradičních kuchyní, které zajišťují lidem dlouhý, šťastný život bez chronických onemocnění. 

Příběh jídla, které jíme, je velice důležitý, protože je to začátek vědomého stravování. Při výběru jídla vyjadřujeme naše přání a hodnoty, na kterých nám záleží. Konzumace jídla od regionálních dodavatelů navíc pomáhá podporovat místní ekonomiku a zachovávat pohlednou krajinu a kulinářské umění a tradice.

Jídlo není jen pohonná látka. Jídlo je rodina, jídlo je společenství, jídlo je naše identita. O všechny tyto aspekty pečujeme, pokud jíme dobré jídlo.

Jaké výhody přináší nakupování jídla z blízka?

Naše zdraví

Sezónní produkty, sklízené v dokonalé zralosti, jsou chutnější a díky čerstvosti nutričně hodnotnější a komplexnější. Jídlo z blízkého, známého zdroje navíc umožňuje lepší dohled a kontrola nad tím, co jíme a jak je jídlo produkováno a zpracováváno. Usnadňuje více lidem přístup k čerstvým potravinám, zejména ovoci a zelenině.

Ochrana přírodního bohatství

Pokud dáte přednost méně zpracovaným potravinám z blízka, vaše uhlíková stopa se rázem zmenší. Sníží se totiž přepravní vzdálenost, množství potřebných obalů a energie nezbytné na zpracování, mražení, skladování a přepravu. Nákupem jídla z blízka navíc pomáháte udržovat při životě rodinné farmy, kladoucí důraz na kvalitu, nikoli kvantitu svých produktů. Rodinné farmy také většinou používají šetrné způsoby hospodaření, které pomáhají zachovat a chránit místní scenérie a regionální specifika, atraktivní pro místní i turisty. Šetrně hospodařící zemědělci také vybírají místně vhodné odrůdy rostlin a plemena zvířat, na místo těch, vybíraných pro schopnost vydržet přepravu na dlouhou vzdálenost, a tak podporují biologickou rozmanitost.

Kultura a tradice

Jídlo z blízka pomáhá zachovat místní kulturní a kulinářské tradice a zvyky. Restaurace nabízející typické pokrmy pro dané území podporují často jedinečnou gastronomii daného území. Jídlo je také ideální nástroj pro vzdělávání dětí, budování jejich hrdosti a vztahu k místu a regionu, a získávání dovedností, podporujících odolnost a soběstačnost místního společenství.

Společnost a rodina

Jídlo hraje zásadní roli při vytváření společenství. Bohužel, v poslední době se mnoho změnilo. Řada z nás stále méně často tráví společné chvíle nad dobrým jídlem s rodinou, přáteli či kamarády. Přesto si ale mnoho z nás uvědomuje, jak důležité je využít jídlo k propojení s ostatními lidmi. Není nic překvapujícího na tom, že sdílení jídla a konverzace okolo jídelního stolu je skvělý způsob, jak udržet rodiny šťastné a zdravé. Rodinný oběd je důležitou společenskou institucí. Během něj civilizujeme naše děti. Během něj se naše děti učí umění konverzovat. Během něj si vyměňujeme novinky a prožitky.

Ekonomika a místní kapitál

Pokud nakupujeme jídlo od místních farmářů, děláme přímou investici do vlastní komunity. Podporou místních podnikatelů a zemědělců vytváříme další hodnoty. Každá korunu utracená za jídlo od místních podnikatelů se v místní ekonomice několikrát dále otočí a pomáhá jeho růstu. Většina českých regionů by mohla produkovat mnohem více jídla pro vlastní obyvatele.

Podporujeme také vyšší místní zaměstnanost a tedy vyšší prosperitu našich sousedů. Umožňujeme vytváření místních ekonomických sítí, chránící místní podnikatele před globální konkurencí. Velmi důležitým důsledkem lokalizace je zároveň posílení místní identity obyvatel z hlediska hrdosti na místní tradice, kulturní specifika a jedinečné produkty.

Ekonomická lokalizace umožňuje navíc lidem podílet se na rozhodování, které má dopad na jejich život. Jedině tak lze zamezit negativům, kdy nadnárodní firmy přesunují výrobu tam, kde jim nabídnou levnější pracovní síly, nižší ekologické standardy či nižší daně.

Co mohu dělat já?

Jídlo z blízka znamená převzetí kontroly nad tím, odkud naše jídlo pochází. Oslavujeme jím schopnost naší komunity jíst dobré jídlo. Jídlo z blízka automaticky znamená jídlo sezónní. Znamená jídlo, které je dostupné v našem regionu. Jedním z nejlepších způsobů, jak se dozvědět, co právě ve vašem regionu dozrává, je návštěva farmářských trhů. V České republice dnes fungují stovky farmářských trhů a prodejen kvalitních potravin. Pokud ve vašem okolí žádný není, zkuste nakupovat přímo od farmářů. Sezónní jídlo z blízka nás propojuje s konkrétním místem a časem. 

Na jídle je skvělé to, že nám dává třikrát denně možnost volby. Každou svoji volbou můžete měnit zaběhané pořádky. Zkuste alespoň jednou denně volit takové jídlo, které pochází od pěstitelů a chovatelů ve vašem regionu, šetrných k přírodě i zvířatům. Každý z nás má tuto ohromnou sílu. 

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací