Pilotní aktivity projektu Slow Food - CE představí rozmanitost jižní Moravy

05. 03. 2019

Záměrem projektu je pozvednout povědomí a zvýšit hrdost na gastronomické dědictví jihomoravského regionu mezi žáky škol, učiteli a širokou veřejností. To povede k lepšímu porozumění kulturních a společenských aspektů lokálních potravin a posílí zapojení místních farmářů a řemeslníků do regionální ekonomiky.

Díky svým klimatickým a půdním podmínkám má jižní Morava ideální možnosti produkovat širokou škálu zemědělských produktů. Různé druhy a odrůdy ovoce a zeleniny se stále pěstují v soukromých zahradách za našimi domy. Většina zemědělské půdy však produkuje úzkou škálu komoditních plodin.

Snahou pilotních aktivit v projektu Slow Food CE je ukázat veřejnosti v Brně, že jižní Morava může být bohatým zdrojem rozmanitých zemědělských produktů, které skvěle chutnají a mají důležité místo v našich kuchyních.

Pilotní aktivity ukáží, jak důležité je podporovat místní zemědělce a jejich tradiční dovednosti. Vytvoří vzdělávací nástroje pro učitele, které pomohou dětem cvičit smysly, aby dokázaly poznat kvalitní potraviny. Praktické a zábavné dílny ukáží, jak snadné je zpracovávat čerstvé ovoce a zeleninu pro další upotřebení v kuchyni. Díky online databázi receptů a místních producentů kvalitních surovin umožníme kuchařům v zařízeních veřejného stravování připravovat lahodné pokrmy z místních surovin.

Aktivita 1: K počátkům chuti - Vzdělávací balíček pro učitele a žáky

Překlad a místní adaptace vzdělávacího balíčku Slow Food s názvem K počátkům chuti

Popis: Slow Food vzdělávací balíček „K počátkům chuti“ slouží jako výukový nástroj pro učitele. Balíček metodických a didaktických materiálů nabízí kurz senzorického vzdělávání, který pomáhá cvičit smysly dětí, aby rozpoznali kvalitu jídla. Může být použit pro skupiny dětí a žáků všech věkových skupin. Balíček zahrnuje metodické materiály i video a audio nástroje pro učitele.

Během pilotní akce bude kurz přeložen z angličtiny do češtiny, přizpůsoben místní kulturní situaci a vytištěn (po pilotním hodnocení, viz aktivita 2) pro využití učiteli.

Pilotní ověření kurzu K počátkům chuti ve třech školách v Brně

Popis: Za účelem ověření adaptace vzdělávacího balíčku K počátkům chuti bude kurz realizován učiteli v praktickém vzdělávání s dětmi na 3 brněnských školách. Lektor učitele vyškolí, jak vzdělávací kurz používat.

Během a po ověření bude shromažďována zpětná vazba od učitelů externím hodnotitelem, který následně sepíše hodnotící zprávu. Do kurzu budou implementovány doporučení z hodnotící zprávy a konečná verze bude vytištěna do konce roku 2019. Z některých ověřovacích seminářů budou pořízeny video nahrávky, které budou následně k dispozici na internetu pro další učitele.

Kuchařka “Chutě ročních období”

Popis: Kuchařka “Chutě ročních období” s recepty typickými pro Brno a region Jižní Morava. Recepty budou upraveny pro profesionální využití v gastronomii a školních jídelnách. Kuchařka bude obsahovat obrázky, seznamy ingrediencí a postup přípravy. Kuchařka bude rovněž k dispozici on-line.

Katalog farmářů z regionu jižní Moravy

Popis: Online a tištěný katalog farmářů a řemeslníků, kteří produkují kvalitní produkty a potraviny na území Jižní Moravy. Kuchaři ve veřejném stravovacím provozu si díky katalogu budou moci vybírat produkty, ze kterých budou připravovat pokrmy, a pomohou tak zachovat gastronomické dědictví region Jižní Moravy. 

Vybraným producentům bude zaslán dotazník s cílem shromáždit údaje a informace o jejich způsobech hospodaření a zpracování. Vybraní producenti a jejich produkty budou prezentovány v online katalogu na webových stránkách www.ochutnejtemoravu.eu

Aktivita 2: Gastronomické dědictví v ulicích: výstavy, degustace a dílny

Poznejte a ochutnejte rozmanitost jižní Moravy

Ochutnávkové výstavy sezónních a místních potravin se budou konat ve spolupráci s Mendlovou univerzitou v Brně, resp. její Zahradnickou fakultou v Lednici. Exhibice nabídnou ochutnávky, prezentace studentů z této univerzity a kuchařské workshopy. Očekává se, že je navštíví školáci během pracovních dní, široká veřejnost pokryje víkendy. 

Ochutnejte Jižní Moravu z farmy až na vidličku

Praktické dílny pro děti a veřejnost, které ukáží a naučí techniky tradičního lokálního vaření, přípravy jídla a konzervace potravin. Úmyslem je propojit farmáře, kuchaře, konzumenty tak, aby si společně užili radost z vaření lokálních čerstvých sezónních potravin a poznali gastronomické dědictví regionu.

  • Praktické dílny: během každé výstavy uspořádáme několik praktických dílen pod vedením odborníků na zpracování a konzervaci ovoce a zeleniny. Lektoři/kuchaři povedou dílnu, ve které ukáží postupy a účastníci se budou moci zapojit a vyrobit si vlastní výrobek. Dílny budou probíhat v odpoledních hodinách v termínech pořádání výstav (viz aktivita 2) v prostorách Tržnice Brno.
  • K počátkům chuti: vzdělávací dílny pro děti brněnských škol. Pod vedením lektora proběhnou senzorické dílny – ochutnávky a poznávání vystavených druhů a odrůd ovoce a zeleniny – praktické ověření vzdělávacího balíčku K počátkům chuti.
  • Chef’s table: na sobotní pozdní odpoledne připraví vybraní šéfkuchaři tříchodové menu z vystavovaných surovin a pozvou veřejnost k “jednomu stolu”. Místa u stolu se mohou losovat, pokud bude nadměrný zájem. Vybraný kuchař představí použité druhy a odrůdy zeleniny.
  • Semínková burza: ve výstavním stanu bude jeden stůl věnován možnosti výměny semen na tradiční i netradiční druhy zeleniny a bylin.
  • Kulatý stůl s farmáři a kuchaři: k jednomu stolu pozveme farmáře a kuchaře z jižní Moravy, aby společně diskutovali o tom, jak spolupracovat, jaká jsou jejich očekávání a potřeby a jak do kuchyní dostat co nejvíce surovin z jihomoravských farem.

Školní farmářský trh

Školní farmářský trh je koncipovaný tak, aby dal žákům příležitost ponořit se na 8 týdnů do vzrušujícího podnikatelské projektu, ve kterém poznají potraviny a farmaření. Většina aktiv projektu probíhá ve školách a na školních zahradách, případně školních kuchyňkách.

Školní farmářský trh uspořádaný na Zelném trhu. Pro každou zapojenou školu bude připraven vlastní stánek, na které budou nabízet to, co si vypěstují či upečou. Kromě škol budou pozvou místní  drobní zemědělci, aby si prodávali svoje zboží.

Tom Václavík
Pilotní aktivity projektu Slow Food - CE představí rozmanitost jižní Moravy

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací