Nově vydaný průvodce pomáhá restauracím se zvýšením rostlinné nabídky

26. 06. 2019

Dosažení Cílů udržitelného rozvoje v oblasti výroby a spotřeby, zdraví a klimatických opatření se stává jednodušším s novým průvodcem pro restaurace.

Zařazením více rostlinných jídel lze zaujmout hosty hledající nové chutě a ekologicky smýšlející lidi. Stravu s vyloučením masa preferuje 5 % Čechů, mezi mladými lidmi od 18 do 34 let je to dokonce až 10 %, vyplývá to z březnového výzkumu o veganství v Česku, který letos v březnu realizovala výzkumná agentura Ipsos pro Asociaci společenské odpovědnosti. Veganství je také pro mnoho lidí přímo spojeno s ekologií a zodpovědným, udržitelným a ohleduplným přístupem k planetě.

Rostlinná kuchyně představuje jedinečný svět chutí a vůní a má ohromný, často přehlížený, potenciál. Je jen třeba dobře vybírat suroviny, nebát se chutí, koření, bylinek a nových ingrediencí.

“Samotná zelenina a její úprava tak, aby svou chutí  byla nejlepší verzí sama sebe je neprobádané území. Nejlepší sezónní produkty a správná úprava tak, aby právě skvělá chuť hrála v pokrmu prim je skoro nevídaným úkazem na položkách v menu klasických restaurací a bister,” tvrdí Kateřina Brzicováz České veganské společnosti.

Ta nedávno vydala Průvodce rostlinnou kuchyní, který má gastro provozy krok po kroku provést k tomu proč, jak a co při rozšiřování jídelníčku o rostlinnou nabídku. Průvodce je určen pro restaurace, bistra, kavárny a další gastro provozy. Najdete v něm informace a doporučení krok po kroku - od představení surovin rostlinné kuchyně po doporučení označení a umístění pokrmu v jídelním lístku.

Praha se v roce 2018 umístila na deváté příčce celosvětového žebříčku měst s největší rostlinnou nabídkou v restauracích. Také další česká města se pyšní rostoucím počtem podniků, kam se milovníci rostlinné kuchyně rádi vracejí. Trh však stále není nasycený, nabídka je velmi omezená především v nespecializovaných podnicích a rostlinná jídla mohou znamenat zajímavou konkurenční výhodu.

“Pro gastroprovozy se jedná o neznámé území, často vnímané spíše jako komplikace než výhoda. Není tomu tak,” dodává Brzicová. “Ve světě se z tohoto trendu stal již standard a každá restaurace bere rostlinné jídlo v nabídce nikoliv jako něco zvláštního, ale zkrátka jako rozšíření jídelního lístku o další zajímavý, atraktivní pokrm.”

Průvodce rostlinnou kuchyní si můžete zdarma stáhnout na webových stránkách České veganské společnosti.

Zdroj: Asociace společenské odpovědnosti

Tom Václavík
Nově vydaný průvodce pomáhá restauracím se zvýšením rostlinné nabídky

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací