Gastronomický průvodce chorvatským turistickým pokladem Dubrovnik

13. 05. 2020

Tento průvodce vám umožní zapojit se do odpovědného cestovního ruchu a proměnit vaši návštěvu v důležitý příspěvek k zachování místní kultury jídla: Budete mít příležitost potkat se s místními, podělit se o jídlo a skutečně poznat jejich způsob života.

Když mluvíme o gastronomickém kulturním dědictví Dubrovníku, máme na mysli oblast sahající daleko za administrativní hranice samotného města Dubrovníku, od Konavle („chorvatské Toskánsko“) až po poloostrov Pelješac (kde se vyrábějí nejlepší chorvatská vína) , přes Župu, město Dubrovník, Elafitské ostrovy a Dubrovník. Dubrovník a jeho okolí trpěly v posledních 20 letech tlakem nekontrolované masové turistiky, což doslova vymazává rysy místní kultury ve jménu jednotného globálního vkusu. Tento průvodce upozorňuje na ty restaurace, taverny a obchody, které se snaží co nejvíce usilovat o zachování a propagaci místní produkce a výrazné gastronomie Dubrovníku.

Daleko na jihu Chorvatska, které mezi 14. a 19. stoletím tvořilo republiku Ragusa (Dubrovačka Republika), se nachází bohaté, ale do značné míry skryté gastronomické dědictví. Systematická turistická nabídka založená na podpoře udržitelné, tradiční výroby potravin v Dubrovníku, se teprve začíná rozvíjet, takže vyhledávání kulinářských perel v oblasti Dubrovníku může být pro cestovatele malé dobrodružství. Je to však také příležitost pro „pomalé“ cestovatele, aby se stali gastronomickými detektivy.

Gastronomický cestovní průvodce je vydán v chorvatsko-anglické verzi a návštěvníkům regionu představuje tipy na gastronomické podniky v Krakově a okolí, ve kterých návštěvníky čeká skvělý kulínářský zážitek.

Gastronomické průvodce byl vytvořen v rámci mezinárodního projektu „SLOW FOOD – CE: kultura, dědictví životní prostředí a jídlo". Spolu s průvodcem po jižní Moravě byly vytvořeny také průvodci po gastronomickém dědictví regionů měst Dubrovník, Kecskemet, Krakov a Benátky. Průvodci jsou napsány v anglickém jazyce a v jazyce každého regionu a jsou k dispozici zdarma ke stažení zde.

Projekt EU “SLOW FOOD – CE: kultura, dědictví životní prostředí a jídlo” je financován z programu EU Interreg Central Europe, který podporuje spolupráci mezi regiony střední Evropy, a trvá po 3 roky – od 1. června 2017 do 31. května 2020. Smylsem projektu je zahrnout veřejné a soukromé aktéry v pěti městech střední Evropy (Benátky, Dubrovník, Brno, Krakov a Kecskemét), tak aby byla vytvořena a sdílená společná metodologie pro identifikaci zdrojů nehmotného kulturního dědictví souvisejícího s jídlem a návrh modelu, který by byl schopen chránit a zvyšovat tradiční potraviny a jejich produkci.

am
Gastronomický průvodce chorvatským turistickým pokladem Dubrovnik

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací