11 trendů v gastronomii na rok 2020

07. 01. 2020

Budeme jíst a vařit hyperlokálně, pít kombuchu a naturální vína, dbát na kvalitu masa a dívat se pod ruce šéfkuchařům, kteří v otevřené kuchyni fermentují, udí a jednoduše servírují pokrmy z těch nejlepších regionálních produktů. Co všechno bude v letošním roce hýbat gastronomií?

„Proč pořád mluvíme o food trendech? Stravovací návyky se proměňují od počátku lidstva, ale nikdy nebyly tak razantní a radikální. Ještě nikdy jsme nemohli o tom, co jíme, rozhodovat tak svobodně jako dnes,“ tvrdí Hanni Rützler, expertka na výživu a trendy v oblasti stravování, která každý rok prorokuje budoucnost jídla ve sborníku Food Report.

Trendy podle Hanni vycházejí z globálních megatrendů. Ty se nedají předpovědět, působí v nejrůznějších oblastech života a mění svět okolo nás – pomalu a dlouhodobě. Mezi megatrendy, které mají vliv na gastronomii, potravinářský průmysl a trh, patří například urbanizacedigitalizaceindividualizaceneoekologiezájem o zdravý životní stylglobalizacehnutí za změnu pracovních podmínek New Work a rovnost pohlaví.

Z velkých témat se rodí menší změny, které se i letos projeví nejen v restauracích, ale i v našem každodenním životě. Očekává se například tzv. snackification, tendence nedělit den na tři hlavní jídla, ale dopřávat si různé (zdravé i nezdravé) svačiny a chodit na snídani třeba ve čtyři odpoledne. Řešit se bude i propojení umění, designu a jídla, které vede k inovaci, dostupnost kvalitních potravin a jejich pěstování ve městech, jídlo jako most mezi kulturami, udržitelná strava, která nezatěžuje klima, a konec doby plastové jako jedna z velkých výzev na různých úrovních gastronomie.

Ze všech vln, které k nám v roce 2020 dorazí, jsme zaostřili na ty, co podle nás nejvíc obrousí hrany světové i české gastro scény.

Celý článek si přečtěte na blogu Jídlo a radost. 

Tom Václavík
11 trendů v gastronomii na rok 2020

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací